La Compañía / La Companyia

Disparatario va nàixer al gener de 2011 com un joc. Un joc dels de veritat, d’aquells que fan somiar i crear nous mons. Després de toda una infantessa mirant entre bambolines el teatre bonaerense dels anys huitanta, Lore (Buenos Aires, 1974) i Fede Comín (Buenos Aires, 1976) van aprendre que jugar és cosa seriosa. D’ací la decisió natural de crear personatges, transformar-se en donyets, i fusionar música amb titelles, clown i teatre. Com a resultat va nàixer Disparatario: una companyia avalada per l’experiència de professionals que porten més de 20 anys dedicant-se a transmetre a través de l’art.

Els nostres espectacles dirigits a públic familiar, ens han permés participar en multitud d’esdeveniments i festivals, i col·laborar amb tota mena d’entitats culturals, teatres, ajuntaments, biblioteques, col·legis… majoritàriament del país valencià. Al llarg dels anys hem participat en diferents trobades i festivals de teatre i contacontes: Contescoltes, Encinart, Els amics del Tirisiti, Feretes i cançonetes, Sona Bixet Fest, Faurart, Nano Fest, Festlloch, Muixerola, Meruts Festival, entre altres.

Disparatario és el resultat de tota una vida dedicada a l’art i la creació, i no seríem res sense l’equip de luxe que hem tingut el privilegi de formar pel camí. Aquests som els professionals que conformem aquest disbarat.

LORENA COMÍN

Fundadora i Directora de Disparatario. Bàsicament, la cap.

Lore va fundar Disparatario l’any 2011 després de portar tota la vida dedicant-se a l’animació, al teatre i l’escenografia, però és fa deu anys quan fa el salt a crear el seu propi camí fent els projectes que vol amb professionals que admira.

A pesar que no li agrada pregonar-se a si mateixa com a tal, és amb caràcter general la cap de Disparatario i la raó per la qual els altres som ací. Des del treball més burocràtic fins als detalls de producció més discrets, Lore coordina i supervisa tot el que passa en la companyia.

Des de l’any 1984 ha format part de diverses companyies de teatre, com a actriu, titellaire, escenògrafa i vestuarista. Va estudiar Recreació i Temps Lliure, i mai ha deixat de formar-se en teatre sota la direcció de professionals com Eugenio Barba, Ricardo Salusso, Jesús Jara, Elsa Tronchoni, o Xavi Bobés.

Ha fet treball de vestuari, titelles i escenografia per a, entre altres, Serpentina, Contes per al nou mil-lenni, Mathena, Dani Miquel, Xana Teatre, Camí de Nora Teatre, Arteatre, El Vall de San *Vito, Amimic, Engrata, Ritake, Magic Bufons, Trobadorets, Miquel Gil, o Floc.

FEDE COMÍN

Músic, actor i titellaire.

Fede porta en Disparatario des del principi. Quan s’uneix a la companyia, represa el contacte amb un món que coneix bé i que constitueix un llegat familiar. Per a llavors, porta més de deu anys (des que va arribar a Espanya, en el 2001), desenvolupant una consumada i celebrada carrera com a músic i cantautor. Ha guanyat tots els certàmens haguts i per haver, té en la seua prestatgeria més de set àlbums d’estudi, i col·labora amb els millors artistes i músics de la seua generació en la cançó d’autor espanyola.

És un dels primers titellaires de la companyia, i maneja amb mestratge des de les marionetes de mà més xicotetes fins a les disfresses de cos més pesats, passant per tot el que hi ha al mig.

Fede compagina la seua labor de titellaire amb la producció i composició musical. És qui posa música i banda sonora a la companyia, ja siga en directe amb la guitarra, seleccionant bandes sonores per a les obres de carrer, o component obres senceres per als espectacles originals de Disparatario, a través de Júpiter Estudio, la seua marca de producció musical personal.

ANAHÍ SILVA MEDICI

Primera ajudant de producció i titellaire.

Anahí va nàixer en Alberti, província de Buenos Aires, en 1983, on va estudiar Arts Visuals, caracterització teatral (en el Teatre Sant Martí), i filetejat porteny amb Alfredo Genovese.

També porta amb Disparatario des del principi. Davant el dubte del seu parador, el més habitual és que estiga en el taller. Anahí insufla vida als titelles, les escenografies i els vestuaris, que ajuda a dissenyar, planificar, i, per descomptat, a construir.

A més del seu treball com a primera ajudant de producció, també és especialista en maquillatge artístic, i manipula els titelles gegants de les nostres obres.

Anahí ha treballat, a més d’amb Disparatario, amb el Grup Ànima fent bodi painting, maquillatge i perruqueria artística, amb la Companyia Plaf! en l’espectacle Ocellets al cap, i ha participat en no pocs festivals al voltant del món. Destaca el Berlin Lacht (Alemanya), CEST is d’Best (Zagreb), World Theatre, Daidogei Sishuoka (el Japó), Milà Clown Festival (Itàlia), Fries Steet Festival. Leewarden (Holanda), i Artisti *di Strada. Ascona (Suïssa).

JOSEP PÉREZ

Actor, músic i tècnic de so

En la muntanya d’Alzira viu Josep Pérez, més conegut artísticament com Ona Nua. Des de Disparatario sempre hem admirat el seu treball, i amb els anys hem format una fructífera relació artística amb ell.

Josep treballa amb nosaltres com a actor en alguns espectacles (Retalls de versos), com a tècnic de so en alguns altres (La Maria no té por, Astrolabi) i posant música en directe en altres (Contes Disparatats), pèro sempre està disposat a ficar-se en qualsevol embolic que li proposem.

Músic de professió, té un projecte musical que es diu Ona Nua, amb el que ha recorregut el territori valencià durant els darrers set anys. És músic de directe d’Òscar Briz, Carles Pastor, d’Aljub, Delado, Limbotheque, Néstor Mont, Joan Amèric, etc., i tècnic de so i producció musical en diversos discos del panorama musical del Pais Valencià.

Va a ser actor i músic de l’obra Kitti Kraft de Bambalina Teatre practicable durant 3 anys.

MILA FERNÁNDEZ

Actriu, titellaire i directora de Amimic Teatre.

Mila és actriu, titellaire, escriptora i productora. Dirigeix la seua pròpia companyia, Amimic Teatre, amb la qual col·laborem de manera habitual. Treballa amb nosaltres com a actriu independent en algunes obres, (La Maria no tè por, Astrolabi), i com a col·laboració de producció des de Amimic Teatre en altres (com Valentia, o Abocador). Mila demostra la seua extensa formació i trajectòria com a actriu i titellaire en cada espectacle, i se li dona especialment bé replantejar personatges per a donar-los exactament la vida que necessiten.

Va estudiar a l’Escola de l’Actor amb Carles San Jaime, Vicente Genovés, i Jevyeni Mayorga, entre altres. També va fer un any de cinema a Madrid a l’escola Tai amb Paco Lucio. Ha fet cursos de cant amb Mª José Peris, de direcció amb Marcelo Díaz, de mètode Odin Teatret amb Isabel Úbeda, de Tècnica Jacques Lecoq amb Lilo Baur.

Des de Amimic Teatre, signatura o co-signa espectacles com La fallera calavera, El Laberint, Somnis, El Quixot de la Manxa, El tio Canya (el drac del patriarca), El Grinch, etc.

MIRYAM GARCÉS

Actriu, titellaire i directora d’Amimic Teatre

Miryam és l’altra directora, escriptora i productora d’Amimic Teatre. En Disparatario treballa com actriu i titellaire, i és el terratrémol que ens manté desperts en els dies grisos.

La trajectòria de Miryam parla per si mateixa, i la associació amb Disparatario (de vegades com actriu i de vegades com a integrant d’Amimic Teatre) es ja tan natural com si hi haguera estat açí des del primer día.

Com actriu no només ha treballat amb nostaltres; també en companyies valencianes com Bramant, Arden, Saga Producciones, Cebe Muntatges Teatrals, Xana Teatre, Sala Esquis, Kala Teatre, Flog Teatre, Calígula Teatre, Arxila Teatre…

Va rebre el premi a Millor Actriu per Pànic al plató al certamen de teatre Els Valls. Ha escrit una vintena d´obres teatrals, entre les quals destaquen el Tio Canya i el Drac del Patriarca. Ajudant de direcció d’Amparo Vayá per a la companyia Passió per Sagunt al festival Sagunt a Escena amb les obres Sónnica y Acteón, Ciudad factoría i Rodrigo, querido maestro.

JOSÉ MARTÍN MÁRQUEZ

Diseño d’il·luminació.

La incorporació més brillant de Disparatario, és el primer a arribar al teatre i l’últim a anar-se. José Martín ha treballat amb els millors (o, més aviat, els millors han treballat amb José Martín), i, des de fa cinc anys, treballa amb nosaltres, la qual cosa ens porta a grates conclusions.

La nostra marxa junts va començar amb el disseny d’il·luminació de la Maria no te per, que José va elevar a l’altura del gran teatre gràcies un disseny d’il·luminació impecable.

Resumint en un paràgraf els seus 25 anys de trajectòria professional, José és Dissenyador d’il·luminació en produccions d’Arts Escèniques, i Director tècnic de la Pavana, Saga Produccions, Dramatúrgia 2000. Membre de l’equip creatiu de Teràpies i Bebé, millor espectacle 2006 i 2007 en els Premis de la Generalitat Valenciana. Des de 1995 ha participat en diversos programes de televisió per a Canal 9 i TVE, així com en gires musicals de Silvio Rodríguez i Aute, Presumptes Implicats i Revòlver. Col·labora com a docent amb el Departament d’Escultura de la Universitat Politècnica de València i l’Escola Superior d’Art i Disseny de València en el seu Títol d’Especialista en Disseny d’Espais Escènics i Publicitaris.

ALICIA RUBIO CHACÓN

Escriptora i assessora literària.

Per a assegurar-nos que la literatura mai se’ns queda entre bastidors, comptem amb l’assessoria d’Alicia, que supervisa les nostres adaptacions i escriu textos originals per a la companyia.

El seu treball comprén la investigació històric-literària quan necessitem tindre un context més ampli dels textos amb els quals treballem, i la manutenció dels estàndards de qualitat literària amb els quals aspirem a treballar sempre. En últim lloc, són els dos ulls (quatre comptant amb les ulleres) que revisen totes les traduccions i publicacions a la recerca d’errates i faltes d’ortografia.

Alicia (Sevilla, 1994) va estudiar Filologia Hispànica en la Universitat de Granada (2012), i va cursar el Màster d’Escriptura Creativa de la Universitat Complutense de Madrid (2018). Ha treballat com a redactora, professora d’anglés, francés i literatura, correctora ortotipográfica, i ha participat en projectes literaris, col·laborant amb artistes coetanis com Meri Merino, Álvaro Holgado o el Col·lectiu Myopía. En 2020 va guanyar el Primer Premi de Novel·la Rafael de Cózar de la Universitat de Sevilla per la seua primera novel·la, Violeta y barro, publicada per l’editorial El Passeig.

Compartir